El Año del Relevo

Hem participat amb el documental “El año del Relevo” dirigit per la reconeguda cineasta Laura Jou i produït per Documentales en Canarias S.L. i Zebra Producciones S.A.,
El documental aborda la complexitat del relleu generacional en el sector porcí a través de les històries de dues famílies. D’una banda, es narra la nostra história amb la gestió de l’empresa familiar, mentre que, d’altra banda, s’exploren els dubtes d’un noi dividit entre continuar amb el negoci familiar o perseguir els seus somnis a la ciutat.
Aquestes històries connecten amb una problemàtica més àmplia: la dificultat d’atreure les noves generacions cap al camp a causa de prejudicis, manca de serveis i desconeixement de la modernització que ha experimentat el sector.
La pel.lícula es va presentar el dia 14 de novembre a un dels llocs més emblemàtics de Madrid, als Cines Callao, convertint-se en un punt de trobada per a institucions com Interporc, Anice, Fecic, Anafric, Cedecarne, Anprogapor, a més de nombrosos actors del sector carnic espanyol, juntament amb personalitats de l’àmbit polític, social i cultural.
Actualment es pot veure les plataformes Amazon Prime i Rakuten TV.
Reobiowind

Rebiowind “Reciclat biològic de materials compostos per a sectors energètics i aeronàutic” és un projecte recolzat per la convocatòria AEI 2023 (Programa de Suport a Agrupacions Empresarials Innovadores) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, finançada per la Unió Europea – Next Generation EU. El consorci està format per l’Institut Tecnològic d’Aragó, el Clúster de l’Energia d’Aragó (Clenar), el Clúster d’Aeronàutica, l’Aeroespacial i les empreses Ramadera Terraple S.L. i Altertec.
L’objectiu principal del projecte és obtenir un subproducte de valor afegit a partir del reciclatge de pales d’aerogenerador i altres materials compostos del sector aeronàutic. Aquest subproducte de valor afegit són les fibres de reforç dels materials compostos, que s’obtenen amb la menor reducció de longitud. Per aconseguir-ho, es faran servir processos biològics, que permeten el reciclatge dels materials compostos d’una manera eficient i sostenible. Aquests processos estan generats per microorganismes presents als purins com a font d’activitat biològica per al desenvolupament del reciclatge.
El projecte té com a finalitat promoure l’economia circular i la gestió sostenible dels residus al sector eòlic i aeronàutic, permetent reduir-ne la quantitat i contribuint a la protecció del medi ambient, complint així amb el repte i els objectius de convertir els nostres sectors industrials estratègics en menys lesius i més sostenibles pel medi ambient. A més, el projecte també busca fomentar la innovació i el desenvolupament tecnològic al sector del reciclatge de materials compostos.
HAI 4.0

El projecte HAI 4.0 (Interacció Humà-Animal 4.0) es basa en l’anàlisi del comportament animal mitjançant intel·ligència artificial. El projecte està liderat pel Clúster de Productors de Bestiar Porcí (i+Porc), i en què participen, a més de Ceva Salut Animal, Pinsos Costa, Ramadera Terraple (Grup Serentill), Infoporc (Opp Group), Sigma EQT Servei i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
El projecte s’ha desenvolupat en dues fases. A la primera es va realitzar la modelació de l’eina. S’ha desenvolupat un sistema d’avaluació complet sota les pautes d’IRTA, Ceva i Infoporc, que va ser provat en instal·lacions de Pinsos Costa. El sistema compta amb equips físics d’enregistrament i enviament de senyal de vídeo, que recullen la interacció entre humans i animals a les granges segons els protocols creats. Posteriorment, aquests vídeos són processats pel sistema “machine learning – deep learning” creat per EQTIC, que reconeix a les imatges tant als operaris com als animals, les seves trajectòries i apropaments o allunyaments.
La granja Ramadera Terraple ha participat en la segona fase, l’objectiu de la qual continua sent millorar el benestar i la producció ramadera mitjançant l’automatització de la recopilació d’indicadors en temps real per elevar el confort dels animals, abordant-ne un dels principals reptes del sector.
S’avalua l’efecte de variables específiques en el comportament dels animals objecte d’estudi i es crearà un nou estàndard que ajudi en la valoració del benestar animal. La nova metodologia es podrà aplicar en granges de porcí i altres espècies.
La fase 2 completarà el desenvolupament de la tecnologia amb els conseqüents assaigs a granja i es perfilarà el disseny i metodologia del segell “HAI Friendly”, o la interacció humà-animal amigable, per a les granges compromeses en aquest projecte.